Interiérová introspekce

Impressão u vás doma

Impressão je brazilské slovo, které znamená vjem, dojem, atmosféra. Když pracuji s hmotou, s prostorem, nebo si povídám s lidmi, vždycky pracuji s atmosférou. To je pro mě typické. Impressão vystihuje můj nástroj, který často používám.

Každá socha, či sousoší potřebuje svoje vhodné umístění. Umístění v prostoru,  je součástí dobrého díla. Na umístění záleží a záleží v jakých souvislostech se dílo ocitne.  Často potřebuje hrát hlavní roli, jindy je součástí dalších děl, jindy je jen drobnou dekorací, která vytváří zadní plán. Ale vždy platí pravidlo, že si potřebuji vyjasnit, proč dílo mám a za jakým účelem jsem si dílo pořídila. Na tom zpravidla nejvíc záleží.

Po pojmenování mé hlavní potřeby proč jsem si dílo pořídila a co by v prostoru mělo vytvořit, se pak mohu zaměřit na prostor, jako na celek. A hledat takové umístění, aby naplňovalo moje potřeby podle mých kritérií. V tomto momentě se často zamíchá s celým prostorem a dané dílo tak zahýbá s uspořádáním domu, či zahrady. Takové přestavění bytu či zahrady je často nutností a moc zajímavým procesem, kdy mohu přehodnotit priority a přestavět celkově prostor tak, aby se mi v něm lépe žilo a prostor mi byl lépe postaven na míru. Takový koncept je proměnlivý, stejně tak, jako se měníme my samy. Stárneme a tím se mění naše možnosti i potřeby. Což je vždycky velmi zajímavý proces. Ovšem ať jde o umístění sochy nebo přestavění obytného prostoru bez sochařského díla, je potřeba prostor uspořádat, dle svých potřeb a možností. Proto se zaměřuji na prostory i bez uměleckých děl.

Každý interiér i exteriér má svoji atmosféru. Je otiskem toho, kdo v něm žije. Tak jako je každý z nás jedinečný, tak i každý interiér má svou jedinečnou kombinaci dispozice a vytváří tak unikátní prostor, který nás omezuje svými zdmi a ploty.

Už jako malá holka jsem si pokojíček každý den přestavovala a užívala si, co s prostorem udělá, když je psací stůl pod oknem nebo proti oknu. Jak jednotlivý nábytek a jeho sestavení ovlivní momentální náladu. Později jsem se přistihla, že pokoj přestavuju, podle toho jakou mám náladu a zjištovala jsem, jaká nábytková hmota má na mě vliv. A co potřebuju, abych se v pokoji cítila, jako doma.

Ovlivněná filozofií Principy života, zabývající se vztahy na všech možných úrovních, jsem si pak interiérový, nebo jakýkoliv vnitřní prostor začala prohlížet v souvislostech toho, co pro příjemný život v prostoru potřebuji. Co přesně je pro moje dobré fungování nezbytné a bez čeho se naopak obejdu.

Zjistila jsem, že každý máme naprosto rozdílné potřeby, které se vyvíjejí i během života. Někdy je nezbytné mít v rohu svoji oblíbenou pohovku na čtení, jindy tam potřebuje stát stojan na květiny. Ale podstatné je, aby to vyhovovalo momentálním potřebám. A aby můj prostor vyjadřoval, to kdo jsem a kým se cítím být, kým se chci stát. Abych byla schopná zevnitř vyčíst, co mi vyloženě dělá dobře, a co naopak nesnáším a mít kolem sebe nechci.

Zajímavé je právě poskládat dohromady, co se jednotlivým členům obytného prostoru líbí, co vyloženě potřebují, milují a co naopak nemají rádi. Když se dobře zmapuje, to co je pro obyvatelé prostoru společné a co ne, dá se pak s prostorem doslova modelovat a připravit tak momentální, ideální rozmístění nábytku, obrazů a květin, tak aby vše dohromady vytvářelo harmonické dílo, v kterém se vám bude dobře žít. Prostor, který vás bude podporovat v tom, kým se teprve chcete stát, směr kam se teprve potřebuje přerodit, v koho chcete vyrůst.

No a já si nemyslím, že to změnou musí být větší, luxusnější a dražší bydlení. Ano, někdy je to nezbytné, ale mnohem častěji se ta kýžená změna dá uskutečnit z toho, co momentálně máme doma. Ta změna se dá vytvořit, z toho, co už ve vašem bytě momentálně je.

Jde jen o to hmoty v bytě přeskupit, tak aby vás prostor zase inspiroval a zároveň, aby byl prostor dobře využitý. Aby jste neměly potřebu z něho utéct, nebo v něm jen přespat. Myslím, že každý obytný prostor může vytvořit pocit domova, pocit bezpečí, kde načerpáte nové síly do dalšího dne.  Pocit domova, že se máte o co opřít o svoje vlastní teplo domova.

Moje role spočívá v tom, že naslouchám vašim potřebám, to co jak potřebujete, co se vám líbí, co je pro vás důležité, na čem vám nezáleží a co přesně nemáte rádi. Provedu vás vaším vlastním procesem a budu hledat cesty tak, aby jste se drželi svého vlastního zadání. Doprovodím vás k výsledku s kterým vy sami budete spokojeni. Kde vy sami budete cítit, že to je to, co potřebujete, co se vám líbí.

Podstatná bude vaše aktivní spolupráce, bez které to jinak nepůjde.

A samozřejmě, protože jsem tvor tvořivý, nabídnu vám spousty nápadů, jak bych prostor zpracovávala já, ale klíčové budou vaše pocity a názor na prostor a na moje nápady. Občas sami sebe překvapíte, co momentálně potřebujete, ale to je často přirozený vývoj událostí.

Cena za práci, je čistě individuální. Každý prostor, potřebuje jinou péči a zabere svůj individuální čas. Takže na ceně se budeme muset domluvit na základě vstupního rozhovoru, kde budeme potřebovat zmapovat situaci a dispozice obou stran. Cena za vstupní konzultaci se bude odvíjet od počtu společně strávených hodin. Za hodinu vstupní konzultace si řeknu 1500Kč, pokud se čas na konzultaci protáhne, protáhne se i úměrně cena vstupní konzultace.

Pokud vás můj přístup oslovil, neváhejte mě oslovit.

Budu se těšit na případnou spolupráci.